Biokull i sammenheng med FNs bærekraftsmål

FNs bærekraftsmål er en universell arbeidsplan som innen 2030 skal utrydde fattigdom, bekjempe ulikhet og stoppe klimaendringene. Det er totalt 17 bærekraftsmål med 169 delmål som skal nås i løpet av de neste 10 årene, og vi har alle et felles ansvar for utløse målene.

I våres ble det klart at den norske regjeringen skal utvikle en nasjonal plan for nå bærekraftsmålene. De 17 bærekraftsmålene henger tett sammen og det er helt nødvendig med en nasjonal plan for hvordan vi skal nå målene. Det stiller blant annet store krav til godt samarbeid på tvers av politiske skillelinjer, næringsliv, organisasjoner, fylkeskommuner og kommuner. Det siste bærekraftsmålet, nummer 17, er nettopp Samarbeid for å nå målene.

Siden regjeringen nå skal lage en nasjonal handlingsplan for bærekraftsmålene er det en god anledning å sette målene og biokull i sammenheng for å vise hvordan biokull kan bli et viktig bidrag. Her er en kort oversikt over hvordan biokullproduksjon og anvendelse kan bidra til å nå flere av FNs bærekraftsmål.

Biokull kan knyttes til 13 av 17 bærekraftsmål:

mål 1- bokmål.png

2) Utrydde sult

Biokull kan bidra til bedre jordhelse og jordfruktbarhet og kan dermed føre til økte avlinger. Igjen kan man se til forsøkene i Zambia hvor man dokumenterte avlingsøkninger på over 400% ved tilførsel av biokull. Biokull har spesielt god effekt på jordfruktbarhet og avlingsøkning ved tilførsel i typiske tropiske jordsmonn (sur, næringsfattig, lite karboninnhold, dårlig struktur, ect.).

6) rent vann og gode sanitærforhold

Det er flere utfordringer tilknyttet rent vann og gode sanitærforhold hvor biokull kan være en viktig løsning:

1) Biokull kan anvendes som et filter for å adsorbere og fjerne uønsket forurensing fra vannkilder

2) Biokull kan fjerne forurensning fra overflatevann

3) Man kan pyrolysere avløpsslam og på den måten løse et av dagens avfallsproblemer og samtidig produsere høyverdig biokull.

4) Tilførsel av biokull i jord kan øke jordas evne til å holde på vann og dermed øke vannutnyttelse.

8) anstendig arbeid og økonomisk vekst

Det er store mengder biologisk biomasse som ikke, eller i liten grad, utnyttes i dag. Det er store ressurser i denne biomassen som bør utnyttes til å for eksempel produsere biokull og bioenergi. Dette vil skape nye verdikjeder, arbeidsplasser og verdiskapning innenfor den sirkulære bioøkonomien.

11) bærekraftige byer og lokalsamfunn

Biokull har flere attraktive bruksområder innen urbane bymiljø. Biokull kan anvendes i urban beplantning av trær og planter, anvendes på grønne tak. Biokull kan også bidra til å skape mer klimarobuste byrom ved å bidra til overvannshåndtering på grunn av evnen til å ta opp og holde på vann.

13) stoppe klimaendringene

Produksjon av biokull fra biomasse som siden tilføres i jord eller produkter hvor karbonet lagres (eks. betong og asfalt), vil bidra til karbonbinding og lagring over lange tidsperioder.

Gjennom fotosyntesen opptar panter CO2 som senere bindes i biomasse og frigjøres når planer brytes ned. Ved å pyrolysere biomassen vil man forhindre tilbakeføring av den lagrede CO2, og heller binde dette og lagre det i form av stabilt og motstandsdyktig biokull.

Biokull kan også erstatte anvendelsen av fossilt karbon i prosessindustrien og dermed redusere utslippene denne industrien.

mål 14- bokmål.png

15) livet på land

Biokull kan bidra til restaurering av forurenset og forringet land og matjord, ved å blant annet å redusere tap jordtap i form av erosjon. Biokull kan også anvendes som en sorbent for å rense forurenset jord.

Biokull har også evnen til å holde på og lagre plantetilgjengelig vann, og kan dermed redusere konsekvenser av perioder med tørke.

1) Utrydde fattigdom

Tilførsel av biokull til næringsfattig jord med dårlig struktur, for eksempel sur sandig jord, kan øke avlinger betydelig. I Zambia er det dokumentert avlingsøkninger på over 400% ved tilførsel av biokull i jorda (Cornelissen et al. 2013). Dette kan redusere bøndenes behov for å kjøpe mineralgjødsel samtidig som inntekten øker i takt med økte avlinger.

3) God helse og livskvalitet

Biokull kan bidra til bedre helse og livskvalitet gjennom å:

1) Binde og immobilisere miljøgifter og tungmetaller i jord og dermed forhindre opptak av disse uønskede forbindelsene i planter.

2) Biokull med sin store spesifikke overflate er et utmerket filtreringsmedium. Biokull kan blant annet bidra til rense forurensede vannmasser og redusere sykdom forårsaket av blant annet E.coli.

7) ren energi til alle

Når man pyrolyserer biomasse for å produsere biokull, produseres også bioenergi i form av en energirik gass og olje som kan og bør unyttes. Denne energien kan både anvendes som varmeenergi eller omgjøres til elektrisitet, og kan dermed erstatte fossile energikilder for varme- og energiproduksjon.

9) industri, innovasjon og infrastruktur

Biokull er et produkt med mange potensielle bruksområder på tvers av sektorer. Biokull kan blant annet anvendes som innsatsfaktor i byggmaterialer som betong, emballasje, asfalt, erstatte fossilt karbon i prosessindustrien eller anvendes innenfor urbanemiljø.

Biokull kan bidra til å redusere utslipp fra industrien, erstatte fossilt karbon i produkter og bidra til industriellinnovasjon.

12) ansvarlig forbruk og produksjon

Alt organisk materiale kan omdannes til biokull og energi via pyrolyse. Dermed kan flere av dagens avfallsproblemer eller rest- og sidestrømmer utnyttes for å produsere høyverdige produkter som biokull som kan løse flere av dagens og framtidige utfordringer. Anvendelse av biokull innenfor jordbruk, eller som tilsetning i betong og asfalt vil både bidra til å forbedre produktkvalitet i tillegg til å fange og binde karbon.

 

14) livet i havet

Tilførsel av biokull i jord kan blant annet forhindre avrenning av næringsstoffer fra jordbruket ved å binde disse. Dette kan redusere forurensning og eutrofiering i nærliggende vannkilder.

Tildekking av forurenset sjøbunn med aktivt biokull reduserer spredning av forurensning og forhindrer opptak av forurensning i havboende organismer (OPTICAP-prosjektet).

mål 15- bokmål.png
Previous
Previous

Grønn plattform- søk midler til forprosjekt

Next
Next

Stor interesse for fagseminar om biokull