Medlemmer av Norsk Biokullnettverk
Norsk Biokullnettverk samler aktører fra hele verdikjeden til biokull i Norge. Våre medlemmer representer aktører innenfor forskning, offentlig sektor, industri, avfall og landbruk. Sammen jobber vi får å fremme produksjon og bruk av biokull i Norge gjennom tverrsektorielt samarbeid.
Solli Energi
Rå Biopark er et samarbeid mellom 26 kommuner, og eies av seks avfallsselskap i Nord-Norge. Dette er blant annet Hålogaland Ressursselskap IKS i Harstad/Narvik og Remiks Miljøpark AS i Tromsø med 33 % eierandel hver, samt en rekk mindre selskaper. Remiks og Avfallsservice har siden 2021 jobbet med å etablere Rå Biopark i Skibotn.
Biogassanlegget som skal etableres i Skibotn, i Troms og Finnmark, skal motta oppmot 50 000 tonn organiska avfall. Med moderne teknologi skal anlegget hente ut energipotensialet fra organisk avfall og utnytte ressursene til nye produkter. Etter planen skal det investeres i et nytt og moderne anlegg for produksjon av flytende biogass til kjøretøy, bio-CO2 og biokull.
Anlegget er prosjektert til å kunne produsere biogass i løpet av 2025, og da skal den første lastebilen drevet på flytende biogass kjøre til og fra anlegget.
Biokull er en avgjørende teknologi for at verden skal nå klimamålene, fordi den faktisk fjerner CO2 fra lufta. Norsk karbonlagring tilbyr karbonlagring i biokull som en premium klimaløsning til næringslivet. Ved å skape troverdige, lokale og håndgripelige klimahistorier som gir mening, blir bonden partner i klimaarbeidet. Vi etablerer en ny type etterspørsel av biokull fra et marked av klimakunder, og ønsker å stimulere til skalering av biokullproduksjon med målbar klimaeffekt i Norge. Sammen med produsenter og
jordarbeidere over hele landet kan vi skape lokale klimahistorier som gir verdi til kunder våre kunder uansett hvor de bor. Historier med målbare effekter for både klima, jorda og mikrobiologien.
Norwegian Geotechnical Institute (NGI), is a private research institute of around 270 employees, and has been involved in extensive contract research and advanced advisory work related to the terrestrial and aquatic environment since 1960, and in the fields of contaminated soil / water and climate change for the last 20 years. NGI is Norway's leading institute on sorbent amendments for environmental remediation, and is project leader for the 21-mill BIA-Bærekraft project "VOW- Valorization of Organic Waste into Sustainable Biochar Products for Cleanup of Water, Soil and Air". Project partners include Lindum, SINTEF, Scanship, Mivanor, VEAS, VESAR and Clairs. NGI is an international pioneer on the topic of biochar with earlier projects in Norway (NFR-FriPro, 217918), Nepal, Indonesia (Klimaforsk, 243789; NorGlobal, 203901) and Zambia (Norad-financed).
Accend er et rådgivningsselskap som siden oppstart i 2020 er blitt anerkjent som ekspert på karbonsertifikater og LCA-analyser for biokull. Selskapet tilbyr et bredt spekter av tjenester som gir biokullprodusenter tilgang til finansiering gjennom karbonsertifikater. Accend har en voksende kundebase av biokullprodusenter i Norge, Tyskland, Frankrike, Romania, Kanada og USA.
Norges Bondelag er den ledende organisasjonen for næringspolitikk og service i landbruket. Norges Bondelag arbeider for å bedre rammevilkår for landbruket og synligjøre hvilken betydning landbruket har i det norske samfunnet. Norges Bondelag er partipolitisk uavhengig og med over 63.000 medlemmer, 515 lokallag, 18 fylkeslag, gode politiske kontakter og høy faglig kompetanse, er vi en sterk organisasjon med stor gjennomslagskraft.
Biokull er viktig for landbruket både som råvareleverandør og mottaker av sluttproduktet. Vi merker interesse fra mange av våre medlemmer rundt tematikken. Det er viktig å få på plass en møteplass og et nettverk fra mange sektorer om biokull.
OBIO (tidligere Oplandske Bioenergi) er et biovarme selskap som har 22 anlegg i drift i øst Norge. Oplandske har en målsetning om å bygge det første industrielle pyrolyseanlegget i Norge. Selskapet produserer biokull av høy kvalitet, og restvarmen fra pyrolysen leveres inn på vårt fjernvarmenett. Oplandske skal levere ubehandlet biokull til bedriftskunder. Vi arbeider også med å lade og videreforedle biokull til bruk som tilsetning i kompost, jordforbedrer, torvfrie jordblandinger, filterløsninger og i husdyrstrø. Vi satser spesielt på byøkologiske prosjekt som grønne tak og leveranse av skjelletjord for å etablere trær i urbane miljø. Vi har høy kompetanse på råstofflogistikk og drift av energianlegg. Produksjon og salg av biokull er en ny strategisk satsning for Oplandske Bioenergi.
I Vow og våre datterselskap Scanship, CH Evensen og ETIA er vi svært opptatte av å hindre forsøpling og gi avfall verdi. Vi har verdensledende løsninger som omdanner biomasse og avfall til verdifulle ressurser og som produserer ren energi for et bredt spekter av industrier.
Cruiseskip over hele verden er utrustet med Vow-teknologi som behandler avfall og renser avløpsvann. Innen akvakultur tar man i bruk liknende løsninger, og offentlige renovasjonsselskaper og industri benytter våre løsninger for behandling av slam, avfallshåndtering og produksjon av biogass på land.
Men våre ambisjoner strekker seg lenger enn som så. Med vår avanserte teknologi og løsninger omdanner vi biomasse og avfall til miljøvennlig drivstoff, ren energi og høyverdig karbon/biokull som bidrar til å avkarbonisere industri.
Lindum er et aksjeselskap eid av Drammen kommune og har virksomhet over store deler av Østlandsområdet rundt Oslofjorden og deler av Vestlandet og Sørlandet. Konsernet består av Lindum AS og seks datterselskaper og driver virksomhet innen en rekke områder innenfor avfallshåndtering og ressursutnyttelse. Lindum er en av de fremste aktørene i landet innen blant annet deponering av forurensede masser, behandling av ulike typer organisk avfall, drift av to biogassanlegg (bl.a. Den Magiske Fabrikken) og flere gjenvinningsstasjoner, luktrensing og kverning av trevirke. I tillegg driver selskapet produksjon av energi, produksjon av kvalitetsjord og –kompost og containerutleie til private og næringskunder. Gjennom tung satsing innen forskning og utvikling har Lindum som mål å være fremst innen nytenkende og verdiskapende avfallshåndtering.
Lindum er involvert i flere FoU-prosjekter om biokull produsert av biologiske avfallsfraksjoner som returtrevirke, hage- og parkavfall, avløpsslam og biorest. I samarbeid med industrien arbeider vi for å utvikle produkter som anvendes i ferro-silisium industrien, til rensing av forurenset luft, vann og jord og til bruk som jordforbedringsmiddel i landbruket.
Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) er Norges største tverrfaglige forskningsinstitutt innen landbruk og miljø. NIBIO har en fokus på anvendt forskning som bidrar til økt matsikkerhet, bærekraftig ressursforvaltning, innovasjon og verdiskaping innenfor verdikjedene for mat, skog og andre bio-baserte næringer. Siden 2009, NIBIO og tidligere Bioforsk, har drevet med forskning på biokull, blant annet testing av biokull-karbon stabilitet, agronomisk virkning, og nye bruksområder f.eks. torverstatning. NIBIO har vært sentralt i formidling av biokull temaet innen landbruksmiljøet i Norge. NIBIO er meget positive til opprettelse av norsk biokull nettverk som kan ta stafettpinnen som en sentralt informasjonskilde for de som har behov for mer informasjon om biokull eller vil komme i kontakt med andre aktører i Norge som driver med pyrolyse og biokull.
Elkem ASA er en av verdens ledende produsenter av silisiumrelaterte avanserte materialer. Selskapet leverer produkter i hele verdikjeden fra kvarts til silisium og nedstrøms silikonspesialiteter, i tillegg til sterke markedsposisjoner innen støperilegeringer og karbonmaterialer. Elkem har lange industritradisjoner i Norge, og ble stiftet i 1904 av Sam Eyde. I dag er Elkem et internasjonalt selskap med tilstedeværelse i over 30 land, med hovedkontor i Norge.
Biokull er strategisk viktig for Elkem, som bruk i reduksjonsprosessen i smelteovnen som produserer silisium og ferrosilisium, og dermed kutte fossile klimagassutslipp. Elkem har flere forskningsprosjekter hvor selskapet sammen med eksterne forskning- og industripartnere forsker på biokull og etableringen av en bærekraftig verdikjede for biokull i Norge. Elkem’s målsetning er å erstatte 40% fossilt kull med biokull innen 2030.
For mer informasjon om våre forskningsprosjekter, se: https://www.elkem.com/innovation/research-projects/
SINTEF Energi utfører grunnleggende og anvendt forskning innen konvertering av biomasse til biokarbon (biokull), og tilbyr prosjektbasert forskning og utvikling for industrien innenfor dette temaet.
Vi arbeider innen områdene karakterisering av biomasse for biokarbon produksjon, testing av biomasse egenskaper i karboniseringsprosesser, oppgradering av biokarbon, testing av biokarbon egenskaper i sluttbrukerprosesser, modellutvikling, modellering av karboniserings- og sluttbrukerprosesser, optimalisering og energieffektivisering av karboniseringsprosesser, utslippsminimering i karboniserings- og sluttbrukerprosesser, tekno-økonomiske studier og verdikjede analyser.
Vi har kompetanse og erfaring, gjennomføringsevne og kvalitetsfokus, laboratoriefasiliteter, modelleringsverktøy, og nasjonalt og internasjonalt industri-, forsknings- og forvaltningsnettverk.
Våre oppdrag er innen norsk og internasjonal industri, både råstoffleverandører (biomasse og biologiske avfallsstrømmer), teknologileverandører og sluttbrukere (f.eks. smelteverksindustrien, bioenergianlegg og landbrukssektoren)
Sparks AS er et industriråvareselskap med mer enn 25 års efaring med aktivt kull til rensing av industrielle prosesser i vann, luft og gassfase. Sparks AS ble etabelert i 2014 for å møte fremtidens krav til teknologi, miljø og økonomi « fresh thinking – green solution». Industrielt bruk av biokull har selskapet jobbet med siden 2006 med base i kokosnøttskall. I 2012 start også de første reaktiveringsanleggene for brukt kull og denne kombinasjonen med kortreist lokalt biokull kan gi riktige og spennende kombinasjoner for fremtidens løsning for bruk av biokull som base for aktivering til høyverdig aktivt kull. Sparks AS er en verdikjedepartner og vi henter råstoffer fra hele verden til de nordiske markeder og ser med spenning på hvilke muligheter som ligger i sammarbeidet innen Norsk biokull nettverk og hvilken mulighet bioavfallet i Norge kan gi av verdiskapning for oss og våre partnere. 5 % av vår tid går til FOU prosjekter i samarbeid med universiteter og forskningsinstitutter.
Nordby Maskin AS har gjennom sin 30 år lange historie arbeidet innen bygg og anlegg, samt skogbruk. Nordby Maskin AS har i dag 200 ansatte med bred kompetanse innen produksjon, drift og prosjektering.
Selskapet har lang tradisjon for å jobbe med gjenbruk av masser, både mineralske og humusholdige masser til vekstjord og lignende. De senere årene har miljøfokuset i markedet gjort gjenvinning og gjenbruk mer økonomisk bærekraftig, noe som er en utvikling vi ønsker å være en del av. Vi har i flere år jobbet med løsninger for å skape verdier av biologisk virke som det tidligere ikke har vert avsetning på innenfor en bærekraftig kostnadsramme.
Vi ser derfor på produksjon av biokull som en viktig mulighet innen vår satsning på sirkulær økonomi.
Dagens produksjon innen vårt selskap inkluderer gjenvinning av mineralske masser og byggematerialer i tillegg til produksjon av vekstjord og biobrensel.
Som et ledd i strategien jobber vi også med å utvikle et kunnskapsmiljø innen sirkulær økonomi på Slettmoen i Nannestad, dette inkluderer foreløpig Slettmoen Bioterminal hvor det produseres biobrensel og Slettmoen Grustak, hvor vi arbeider med gjenbruk og produksjon av masse.
Sandnes kommune som slo seg sammen med Forsand har per 2020 77 000 innbyggere og et areal på over 1000km2. I 2018 etablerte Sandnes det første anlegget for produksjon av biokull fra hage – og parkavfall. Biokullanlegget i Sandnes er fra produsenten Biomacon fra Rehburg, Tyskland og ble delfinansiert av Miljødirektoratet gjennom Klimasatsmidler. Med dette anlegget nyttiggjøres ressurser som ellers ville blitt kompostert til å produsere om lag 100 tonn biokull i året. I tillegg brukes overskuddsvarmen fra pyrolyseprosessen på 3-500 000kwh til oppvarming av bygningsmasse som distribueres i nærvarmenett og erstatter naturgass.
Sandnes kommune benytter i hovedsak biokull til urban beplanting hvor det blandes sammen med kompost og stein. Siden anlegget ble etablert har biokull vært en viktig del av oppbyggingen i de større anleggene som er under etablering i Sandnes sentrum. Sandnes kommune har også bidratt med biokull til forskning og uttesting for å øke kunnskapen så vel som modne markedet. I 2020 vil også innbyggerne i Sandnes kunne hente ei bøtte biokull gratis når de er på kommunens egen miljøstasjon som ligger like ved biokullanlegget.
Trøndelag fylkeskommune har ambisiøse mål om å være et klimanøytralt fylke innen 2030. For å nå dette målet skal Trøndelag kan ta en foregangsrolle i klimaomstilling ved å vise hvordan en region med sterke næringer og spredt bosetting kan skape nye muligheter for verdiskapning.
Et av temaområdene er økt satsing på karbonbinding i jord. Trøndelag har naturgitte forutsetninger for å nå ambisiøse mål om karbonbinding i matproduksjon (jordbruk og havbruk) og skog. Her må det gode samspillet mellom næringsaktører og FoU-kompetanse videreutvikles. Trøndelag fylkeskommune skal ta en tydelig rolle sammen med landbruket for å redusere klimaavtrykket pr. produsert enhet slik at landbruket blir en viktig del av klimaløsningen f.eks gjennom en satsing på karbonlagring i jord.
I 2019 ble det innvilget midler gjennom Fylkeskommunen og Landbruksdirektoratet til etablering av et pyrolyseanlegg for produksjon av energi og biokull til jordbruksformål. Anlegget er tilknyttet Mære Landbruksskole og skal produsere biokull til bruk ved skolens jordbruksarealer og hos lokale bønder. Dette er en del av prosjektet Karbon i Jord - Trøndelag.
Circular Carbon designs, develops and operates pyrolysis plants for the production of biochar and renewable energy, focusing on the utilization of biogenic residues. The carbonization of these residues generates cost-effective renewable energy. Circular Carbon acts as a contractor and supplies the energy to the companies that provide the residual materials. This creates a profitable circular economy, made possible by a close integration of industrial processes. The energy buyer does not bear any plant or operators’ risk. In Hamburg, Circular Carbon has been operating one of the largest production plants for biochar in Germany since 2022. A local cocoa producer is supplied with steam from the plant, which uses cacao shells as sole feedstock.
Standard Bio er et grønt teknologi- og forskningsbasert selskap som utvikler og produserer biokull og biokull-baserte gjødsel og jordforbedringsprodukter til bruk i landbruket og hagebruk, og for vann- og luftrensing. Biokull blir produsert fra organiske avfallsressurser i land- og skogbruk og biokull-produktene beriker jordsmonnet og bidrar til en positiv løsning for et bedre klima. På pilotanlegg i Bø i Telemark tester man ulike typer råvarer og prosessparameter i biokull-produksjonen i tillegg til å utføre plante-tester og verifikasjon av produktene som utvikles.
Standard Bio har opparbeidet et bredt øko-system av høyt kompetente egne ansatte og eksterne partnere både på produksjonsteknologi og i forståelse av jord- og plante- og dyrehelse. Selskapet har en bred samarbeidsavtale med Universitetet i Sørøst Norge og University of New South Wales i Sydney. SB er også tildelt en rekke forsknings- og utviklingsprosjekter finansiert av Innovasjon Norge, Norsk Forskningsråd og regionale fond, og i disse prosjektene samarbeider SB med partnere som SINTEF, PFI-RISE, USN og med kommersielle aktører som bl.a. Felleskjøpet
Standard Bio ønsker å samarbeide tett med partnere og industri-aktører for å sette opp biokull-produksjon og distribusjon av sluttprodukter til marked. Vi tilfører kunnskapsbaserte løsninger, kompetanse og prosesser for et vellykket samarbeid som skaper verdi for våre partnere og lokalsamfunnet. Standard Bio vil i løpet av 2021 sette opp et industrielt produksjonsanlegg for produksjon av biokull og biokull-baserte gjødsel og jordforbedringsprodukter.
Val skoler AS er en privat skole som tilbyr videregående opplæring i naturbruksfag; akvakultur, landbruk og hestefag. Val ligger i Nærøysund kommune, helt nord i Trøndelag. Det er ca. 150 elever på skolen, der de fleste bor på internat. Bioøkonomi og bærekraft i naturbruksnæringene er sentrale fokusområder i opplæringen ved Val, og kompetansebygging og formidling rundt dette skjer både på skolen og gjennom datterselskapet Val FoU AS. Biokull er et spennende og nytt felt for oss, og elevene har sammen med engasjerte lærere allerede laget sine første helt enkle prøveproduksjoner av biokull. Vi jobber nå i samarbeid med lokale næringsaktører med å etablere et eget pyrolyseanlegg for biokullproduksjon i tilknytning til skolen, og ser fram til å være en del av biokullnettverket.
Norges Skogeierforbund er sentral overbygning for 5 skogeierandelslag, 240 lokale skogeierlag og ca 35.000 skogeiere over hele landet. Samlet står Skogeierforbundet for ca. 80 prosent av skogproduksjonen i Norge og har betydelige eierandeler i norsk og internasjonal skogindustri. Vi jobber for økt foredling av norsk skogsråstoff for å øke verdiskaping og styrke skogens rolle i det grønne skiftet. Dette gjør vi blant annet gjennom næringspolitikk, samfunnskontakt og politisk påvirkning av rammebetingelsene for skog og trenæringen. Skogeierforbundet jobber også aktivt med en rekke aktører i bionæringene og industri for å bygge nyte verdikjeder på tvers av sektorer. Produkter som biokull, som har høy klimaeffekt og kan ha høy økonomisk verdi, er en mulighet for industrireising i Norge.
Vow Green Metals is a leading producer of biocarbon and other carbon neutral products that enables industrial decarbonization. It is on a mission to accelerate the world’s transition to renewable materials by offering viable green alternatives to replace fossil reduction agents in the metallurgical industry. The core of its business is to build, own and operate biocarbon production plants using state-of-the-art pyrolysis technology to turn biomass and biomass waste-streams into its core product, biocarbon. Its biocarbon production process also creates other valuable products like bio-oil and bioenergy, enabling the decarbonization of several industries. With its standardized solutions, unique access to proprietary technology, and a growing global pipeline of projects, Vow Green Metals are upholding its first mover position in a green and growing market where speed and scale will be determining factors. Vow Green Metals is building a new biocarbon industry on the shoulders of its main owner and technology partner, Vow ASA, which provides access to competence and capabilities acquired through decades of industrial innovation.
Carbonor skal etablere biokarbonvirksomhet i Norge som skal ha fullskalaproduksjon innen 2030. Vi utreder hvordan vi kan bli så miljøvennlig som mulig, også gjennom CCU og CCS.
Vesar er avfallsselskapet i Vestfold, som er eid av de seks Vestfoldkommunene. Selskapet driver med tjenester knyttet til husholdningsavfall på vegne av kommunene. Sammen med innbyggerne i Vestfold hadde selskapet en materialgjenvinningsgrad på 67 % i 2023. Med bakgrunn i selskapets strategi og målsettinger jobbes det med utvikling av de beste avfallsløsningene for fremtiden, basert på kretsløpstankegang. Vesar har bred erfaring innenfor biologiske avfallsressurser og behandling av disse. I tillegg har selskapet hatt en sentral rolle i både utviklingen og etableringen av Greve Biogass og Den Magiske Fabrikken.
Vesar har over flere år jobbet med pyrolyse, og har deltatt i flere store prosjekter og utredninger knyttet til dette. Det jobbes nå med planer om et pyrolyseanlegg med biogassbehandling i Rygg Miljøpark, som vil bidra til en bedre miljøløsning for flere av Vesars avfallsressurser samtidig som det tilrettelegger for en god miljøløsning for behandling av avløpsslam og annet avfall fra næringsmiddelindustrien. Bruk av biokull i landbruket, ved bruk av eksisterende spredesystemer for biogjødsel er en viktig del av prosjektet og vil bidra til både karbonlagring, bedre jordhelse og mindre avrenning.
Solli Energi AS er selskap som tilbyr rådgivning innenfor energi generelt og fornybar energi og bærekraftig energibruk spesielt. Våre kunder er typisk innenfor landbruk, skogbruk, industri og kommuner. Det være seg hele verdikjeden fra skog til energi, eller utvikling av enkeltprosjekter. Vi har også kunnskap innenfor varme-veksling og solceller, og kompetanse innenfor prosjektutvikling. Vår ekspertise benyttes til å finne de rette kombinasjonene mellom de forskjellige energikildene der grunnlaget er energikartlegging og kostnadsanalyser. Dette vil i praksis si grønn forretningutvikling.
Vi ser en stigende interesse blant våre kunder for pyrolyse og bruk av biokull. Vi har derfor økt vår kapasitet innenfor dette feltet med kompetanse på pyrolyse, biogass og biomasse. For oss er rådgivning innenfor produksjon og bruk av produkter fra pyrolysen som biokull, pyrolysegass og bioolje en naturlig forlengelse av vår kompetanse innenfor forbrenning av skogsflis.
Hydro Aluminium er et ledende industriselskap som bygger virksomheter og partnerskap for en mer bærekraftig fremtid. Vi utvikler bransjer som betyr noe for mennesker og samfunn.Siden 1905 har Hydro utviklet naturressurser til verdifulle produkter for mennesker og virksomheter og skapt trygge arbeidsplasser for våre 31 000 ansatte ved flere enn 140 verk i 40 land. I dag eier og driver vi ulike virksomheter og har investeringer med basis i bærekraftige næringer. Hydro er gjennom sine virksomheter til stede i en rekke markedssegmenter for aluminium, metallgjenvinning og fornybar energi, som gir oss unik innsikt, kunnskap og kompetanse.
Hydro skal være ledende i arbeidet med å skape en mer bærekraftig fremtid og ønsker å skape mer livskraftige samfunn gjennom nyskapende og effektiv utvikling av naturressurser til løsninger og produkter. En viktig del av dette arbeidet er bruk av biokull og bio-olje i anodeproduksjon. Anodene brukes i elektrolysecellene våre som produserer aluminium og biokull og bio-olje er dermed med til å bidra til vårt mål om å bli karbonnøytrale innen 2050.
Agder Miljø AS satser tungt på bærekraftige løsninger ved å utnytte treavfall til å produsere miljøvennlige produkter som biokull, brenselsflis og briketter. Med Havila-konsernet som medeier har selskapet mottatt betydelige investeringer for å utvide virksomheten. Biokullproduksjonen, som har mange bruksområder og bidrar til reduksjon av klimagassutslipp, er en viktig del av satsingen. Agder Miljø har nå et operativt produksjonsanlegg klart til å levere til husholdninger, landbruk og industri, samtidig som de opprettholder fokus på skogs- og veirydding samt brenselleveranser til flisfyringsanlegg. Samarbeidet med Havila sikrer en langsiktig satsing på grønn energi og sirkulær økonomi.
FREVAR KS har flere avfallsbaserte biomassefraksjoner som er aktuelle for pyrolyse og biokullproduksjon. FREVAR KS utforsker muligheter knyttet til produksjon av biokull fra deres biomassefraksjoner, men først og fremst avløpsslam. Spesielt interessant er teknologi som kan underlette håndteringen av de store mengdene med avløpsslam som produseres i FREVARs avløpsrenseanlegget. Vår interesse favner allikevel bredt, og vi ønsker rett og slett å henge med på utviklingen.