Jordnært ministerbesøk i Mysen

Det er ikke hver dag dyktige fagfolk, stortings- og lokalpolitikere er samlet på ett sted for å og lære om jord, kompost og biokull. Det er heller ikke hverdagskost å se finansministeren snuse på fersk kompost med et smil om munnen.

IMG_9208 (1).jpeg

Tirsdag 22. september var det duket for storfint besøk hos våre medlemmer Maskin og Utemiljø/Norges Jord i Mysen. Det første som møtte oss, var et ryddig og innbydende inngangsparti og en kopp kruttsterk kaffe slik man får den servert i indre Østfold.

Etter en deilig kaffekopp og mingling med én meters mellomrom ble vi guidet ned til bedriftens hjerte- nemlig komposteringsrankene.
Midt mellom store velduftende komposteringsranker fortalte Tore D. Carlsen engasjert om hvordan kvernet park & hageavfall omgjøres til rå-kompost av ypperste kvalitet, kun en Oscar-verdig. Vi fikk alle både se-, ta- og lukte på komposten mens gravemaskinen ved siden av oss vendte den rykende ferske komposten. for å kontrollere temperaturen i ranken. Dette er helt nødvendig for å unngå varmgang i haugene og selvantennelse, noe gutta i Mysen fikk erfare for en drøy uke siden. Som Tore selv sa det med et glimt i øyet:

“ Har du ikke hatt brann har du heller ikke drevet med kompost.”

Vi lo, men alvoret i utsagnet er at man skal ha god kunnskap om det man driver med for det kan fort gå galt dersom man ikke følger med.

hh.JPEG
Finansministeren snuste på komposten mens Erik Halstvedt målte temperaturen i ranken.

Finansministeren snuste på komposten mens Erik Halstvedt målte temperaturen i ranken.

Helt på tampen av omvisningen fikk vi se og kjenne på det sorte gullet og en av “hemmelighetene” bak framtidens kompostblandinger- nemlig biokull. Tore og gjengen hans har over flere år utviklet 25 ulike jordblandinger, designet for ulike formål. Biokull er én av ingrediensene i det som er framtidens by-jord som kan skape mer klimarobuste byer med grønne lunger som vil ruste byen mot framtidige klimautfordringer med økt overvannsføring og perioder med tørke. Og det er nettopp derfor finansministeren tok turen til Mysen for å se på jord.

Et lite eventyr og fremtidslaboratorium

Siste stopp for dagen var en kort og jordnær presentasjon om framtidens jordprodukter og pilotprosjektet i Bygdøy allé som beskrives som et lite eventyr.

De kjente hestekastanjene ved Bygdøy allé som ble plantet før veien ble asfaltert og framkomstmidlet var hest har erfart urbaniseringen på kroppen med økt pakking fra trafikkerte veier og forurensning fra vei- flere av de fantastiske tærne har rett og slett råtnet på rot.

I 2020 startet et pilotprosjekt som skal ta de storslåtte kastanjerekkene tilbake til sin storhetstid. Tre av de gamle trærne har blitt rehabilitert og det er plantet 10 nye, friske trær.

IMG_9180.jpg

Det som skal sørge for at trærne igjen skal blomstre hver eneste vår i flere hundre år er en spesiallaget jordblanding fra Mysen. En jordblanding som består av blant annet første klasses kompost, biokull og grus. I de nye plantebedene ved Bygdøy allée skal også bidra til å ta unna overvann fra fortau og tak og dermed redusere vannføringen i eksisterende avløp.

Pilotprosjektet på Bygdøy har vært

“Det føles akkurat som om jeg har fått et innblikk inn i et fremtidslaboratorium, ikke det jeg forventet når jeg skulle se på jord” var det siste finansminister Jan Tore Sanner sa før han forlot Mysen og Norges Jord.

Previous
Previous

Stor interesse for fagseminar om biokull

Next
Next

Biokull- er det bondens klimagull?