NIBIOs biokullrelaterte forskningsprosjekter

Onsdag 5. juni gjennomførte Norsk Biokullnettverk webinar som gav en kort introduksjon til NIBIOs biokullrelaterte forskningsprosjekter. Vi var heldige å ha med oss NIBIO forskerene Eva Farkas og Alice Budai som presenterte de relativt nyoppstartede prosjektene AgriCascade og AgroComposit, og prosjektene BioCAS2 og FORBIOCHAR som avsluttes i 2024.

For de som ikke fikk med seg webinaret, kommer en liten introduksjon til prosjektene her.

AgriCascade

Hjemmeside: AgriCascade - Nibio
Tidshorisont:
2023-2027
Prosjektledelse: Prosjektet er ledet av NIBIO som har med seg viktige samarbeidspartnere som inkluderer Cornell Univseristy, NTNU, Biosystems AS og nettverkets medlemmer
SINTEF Energi og OBIO. Norsk Biokullnettverk er med i forskningsprosjektet med ansvar for kommunikasjon.

Om prosjektet:
Prosjektet tar for seg miljøutfordringene knyttet til ammoniakkutslipp fra husdyrgjødsel og kompostering, som kan bidra til luftveissykdommer, jordforsuring og tap av organisk nitrogen.
For å løse utfordringene knyttet til nitrogentap og forurensning skal prosjektet undersøke muligheter for å lage biokullbaserte filter som sorberer (binder) ammoniakk.
Hovedmålet er at biokullfilteret videre kan brukes som et nitrogenrikt gjødselprodukt.

AgroComposit

Tidshorisont: 2024-2026
Prosjektledelse: NIBIO er partner i prosjektet som er ledet av Budapest Univeristy og Technology and Economics. Prosjektet er en del av EJP Soil (European Joint Program Soil).

Om prosjektet:
Formålet i prosjektet er å utnytte regionsspesifikke biologiske avfallsressurser og lage biokullbasert kompost som kan bidra til å løse ulike utfordringer knyttet til jord. Prosjektet har som mål å teste og utvikle rimelige og skalerbare metoder for behandling, og utnyttelse, av biologiske avfallsfraksjoner og sammenligne gjødselverdien med kommersielle gjødselprodukter.
I Norge skal NIBIO utføre forsøk basert på kompostert fiskeslam med biokull (fra gran, OBIO). Noen av utfordringene med kompostering av fiskeslam er innholdet av salt og sink, i tillegg til luktproblematikk. Målet er å se om tilførsel av biokull vil bidra til å løse disse utfordringene knyttet til kompostering av fiskeslam.

BioCASH

Tidshorisont: 2022-204
Prosjektledelse: Prosjektet ledes av Wageningen Uniservistet i Nederland. NIBIO er partner i prosjektet. Prosjektet er en del av EJP Soil (European Joint Program Soil).

Om prosjektet: Organisk materiale kan transformeres til jordforbedrende midler som resulterer i lavere utslipp sammenlignet med kunstgjødsel, noe som representerer en sirkulær tilnærming som fremmer både miljømessige og produktive fordeler. BioCASH-prosjektet, som er en del av EJP Soil-initiativet, utforsker disse metodene, som for øyeblikket ikke er fullt utnyttet. Det sentrale spørsmålet er hvordan man effektivt kan administrere, behandle og anvende forskjellige former for organisk avfall innenfor agroøkologiske systemer på en bærekraftig måte.

Europakommisjonen har lagt frem strategier for å øke bruken av organiske jordforbedringsmidler i landbruket. Men de nåværende modellene for anvendelse av organisk avfall i bioøkonomien har mangler på landskaps- og regionalt nivå, noe som kompliserer utviklingen av effektive retningslinjer. For å rette opp i dette sikter BioCASH mot å skape et sett med verktøy som muliggjør vurdering av effekten av å skalere opp lokale løsninger for organisk avfallshåndtering gjennom eksperimentell forskning og modellering.

NIBIO, som leder den tredje arbeidspakken i prosjektet, gjennomfører eksperimentelle studier fokusert på komposteringsprosessen for å generere data til den tilhørende modelleringen. NIBIO planlegger et forsøk i potter for å evaluere effekten av forskjellige typer kompost på avlinger og utslipp av klimagasser. En eller to typer avfall vil bli brukt, enten kun til kompostering eller til biogassproduksjon etterfulgt av kompostering, og utslippene fra denne prosessen vil bli målt. Videre vil karbonkvaliteten i kompostproduktene bli vurdert. For å analysere hvordan de forskjellige komposttypene påvirker biodiversiteten i jorden, vil artsmangfoldet i både jord og kompost bli undersøkt før og etter komposttilsetning. Resultatene fra disse forsøkene vil kunne benyttes av andre deltakere i prosjektet for å modellere hvordan ulike avfallsstrømmer påvirker bærekraftens forskjellige dimensjoner.

FORBIOCHAR

Hjemmeside: Biokull til gjødsling og karbonfangst i skog - Nibio
Tidshorisont:
2020-204
Prosjektledelse: Et samarbeid mellom NIBIO og
INRAE (Institut National de la Recherche Agronomique) i Frankrike. Samarbeidspartnere er Norskog, Landbruksdirektoratet, Miljødirektoratet,Yara og nettverkets medlemmer Standard Bio og Norges skogeierforbund

Om prosjektet: Prosjektet skal undersøke om gjødsling av skog med nitrogenanriket biokull vil øke skogens opptak av CO2 og samtidig binde karbon i skogsjorda i form av biokull. Med nitrogen-anriket biokull kan kanskje også avrenning av næringsstoffer etter gjødsling reduseres. Nitrogen er begrensende for veksten i nordlig, boreal barskog, og gjødslingsforsøk har vist at skogen vokser 1-2 kubikkmeter mer per hektar når det gjødsles med 150 kilo nitrogen.
To forsøksfelt er anlagt i Nes og Kongsvinger kommune for å sammenligne gjødslingseffekten ved bruk av vanlig skogsgjødsel, biokull, og biokull anriket med gjødsel på furutrær.

Next
Next

Innspill til ny styringsavtale for Enova fra 2025-2029