Norske kommuner satser biokull!

Kommuner i Norge har de siste årene begynt å få opp øynene for potensialet som ligger i biokull. Gjennom støtteordningen klimasats har 10 kommuner fått støtte til å gjennomføre forprosjekter og hovedprosjekter knyttet til utbedringen av pyrolyseanlegg. Til sammen har de fått en støtte på 3 238 500 kr. Disse kommunene er: Tønsberg kommune, Horten kommune, Kinn kommune (tidligere Flora), Aurland kommune, Hamar kommune, Tolga kommune og Moss kommune.

I 2017 mottok Sandnes kommune midler over klimasats til å etablere Norges første kommunale pyrolyseanlegg for produksjon av biokull. Kommunen har produsert biokull og energi fra kommunalt park og hageavfall. Anlegget har vært en stor suksess og det foreligger planer om oppskalering av biokullproduksjon i kommunen. I forbindelse med driften av pyrolyseovnen har Sandnes kommune fått tilsagn på søknad om støtte til innkjøp av en elektronisk hjullaster som vil brukes i forbindelse med drift av anlegget. Dette vil ytterligere redusere utslipp tilknyttet produksjonen av biokull.

I tillegg til dette har Stavanger kommune fått en støtte på 9 530 000 kr til å bygge et biofyringsanlegg som skal erstatte naturgass med biokull og flis. Anlegget skal også fungere som en energikilde og forsyne Søra Bråde gjennom nærvarmenettet. I 2016 gjennomførte de et forprosjekt på biokull, som har resultert i denne etableringen av pyrolyseanlegg. Her er det gode muligheter for andre kommuner å hente inspirasjon.

Klepp kommune har også vært fremoverlente og har gjennom Klimasats fått støtte på 10 050 000 kr til å investere i et nytt pyrolyseanlegg. Kommunen estimerer å produsere 400 tonn biokull i året, noe som vil binde 1440 tonn CO2-ekvivalenter.

Trøndelag Fylkeskommune har satset stort på å redusere utslipp fra fylkets landbruk gjennom prosjektet Karbon i Jord. Dette prosjektet har blant annet resultert i etablering av et pyrolyseanlegg for produksjon av biokull ved Mære landbruksskole. Fylkeskommunen har fått tilsagn på sin søknad på midler til videreføring av prosjektet som i denne omgang skal avklare og initiere praktisk uttesting av metoder for karbonbinding og lagring av karbon i jord, herunder metoder for binding i biokull, fermentering og kompostering av organisk materiale.

Mer informasjon om prosjektene er det mulig å finne inne på miljødirektoratet sine sider.

Previous
Previous

The Biochar summit 2023

Next
Next

Nytt styre!