Slamutfordringer: Inspirasjon, Samspill og Fremtidens Løsninger
Datoen 19. april var en betydningsfull dag da over 100 næringslivsaktører, kommuner og virkemiddelapparater samlet seg hos NHO for en dyptgående dialogkonferanse. Formålet var å adressere den utfordrende problemstillingen knyttet til håndtering av slamproduksjon i 13 kommuner. Arrangementet ble etablert gjennom et samarbeid mellom Leverandørutviklingsprogrammet (LUP), Norsk Vann og de 13 aktuelle kommunene, som forente krefter for å løse de voksende utfordringene ved vannrensing og håndtering av slam.
Dialogkonferansen startet med en grundig introduksjon som belyste samarbeidets bakgrunn og målsetninger. De deltagende kommunene presenterte sine hovedutfordringer og barrierer, et nødvendig skritt for å initiere en konstruktiv dialog om løsninger.
Målet med dialogen var tredelt:
Å gi ulike markedsaktører og kunnskapsmiljøer en dypere forståelse av de eksisterende utfordringene og behovene innen sektoren.
Å få innspill om nåværende løsninger og mulighetsrommet for samarbeidsutvikling, med fokus på å finne nye løsninger for å møte behovene.
Identifisere potensielle utfordringer i prosjektet og jobbe med å finne nødvendige løsninger for å overkomme dem, gjennom samarbeid og innovasjon.
Dette engasjerende og interaktive arrangementet var et viktig skritt mot å skape bedre forståelse for problemene. Og samtidig inspirere til innovasjon og samarbeid mellom sektorene. Det setter fokus på behovet for bærekraftige løsninger i håndteringen av slam, et tema som stadig blir viktigere i vår tids miljøutfordringer.
Tirsdag 12.des ble rapporten offentliggjort – et resultat av omfattende arbeid og samarbeid mellom kommuner, aktører og bedrifter. Denne rapporten inneholder en rekke anbefalinger for hvordan de ulike kommunene kan møte utfordringene knyttet til slamhåndtering. Anbefalingene er basert på dagens tilgjengelige kunnskap og representerer et viktig steg for kommunene i deres videre arbeid med dette problemområdet.
Rapporten peker på flere sentrale anbefalinger fra arbeidsgruppene:
Kommunene anbefales å selv eie og drifte anleggene for slambehandling.
Økt utnyttelse av kapasiteten i eksisterende offentlig eide anlegg bør vurderes, for eksempel gjennom samarbeid mellom ulike offentlige instanser.
Ved valg av løsninger for slambehandling bør ikke bare kostnader, men også fleksibilitet, beredskap og energiutnyttelse veie tungt.
Rapporten anbefaler behandlingsløsninger basert på utråtning og senere pyrolyse av slam, men understreker at det for øyeblikket ikke finnes et etablert marked for biokull fra slam. Kommunene presiserer at de ikke kan alene skape slike markeder, med tanke på de høye kostnadene. Derfor er valg basert på dagens situasjon nødvendig, selv om kommunene fremdeles er åpne for å samarbeide med andre aktører for å bidra til utviklingen av slike markeder.
Videre anbefales etablering av tre behandlingsanlegg i regionen for å håndtere slam, og at anleggene bør være forberedt på å finne alternative løsninger for biorestavsetning i tillegg til landbruket, som for eksempel jordforbedring eller produksjon av biokull.
Den fullstendige rapporten kan du lese her.
Pyrolyse nevnes som en potensiell løsning på et senere tidspunkt, samtidig understreker rapporten at et marked for biokull fra slam ikke eksisterer i dag. Vår opplevelse av dette er at det vil finnes markeder for egenskapene til biokull basert på slam, så langt vi kjenner produktet. Men det er for lite dokumentert, og dette er det behov for. Vi mener det vil være formålstjenlig å igangsette et prosjekt, i samarbeid med nevnte kommuner, våre fremste medlemmer på pyrolysering og anvendelse av biokull fra slam. Ta kontakt her, for å være koblet på et slikt prosjekt.
Prosjektet sammen om slam-behandling i regi av de 13 kommunene er et inspirerende eksempel på hva som kan oppnås når man forener krefter, kommuniserer og samarbeider. De fortjener honnør, for et solid prosjekt, og god gjennomføring.
Vi jobber nå med å planlegge prosjekter for 2024 og utover, og vi oppfordrer deg til å ta kontakt med oss hvis du sitter med en idé eller et prosjekt som vil være med å gi relevante svar for biokull, utvikling av markeder, forståelse av teknologi og anvendelse av biokull. Ta kontakt her.
Sammen kan vi virkelig gjøre en forskjell og bidra til en mer bærekraftig og innovativ fremtid.