Webinar- Nordisk Biokullkonferanse

Fra 16 til 17 Oktober deltok vi på Nordisk Biokullkonferanse i Stockholm. Her ble biokullrelaterte prosjekter og aktiviteter fra de Nordiske landene presentert. Konferansen samlet aktører og interessenter for biokull fra både industri, forskning og myndighet fra de ulike nordiske landene, og det var en god arena for å knytte kontakter og utveksle erfaring.

I etterkant av konferansen holdt Norsk Biokullnettverk, ved Knut Skinnes, et Webinar med en oppsummering av høydepunkter fra biokullkonferansen.
Dersom du er medlem av Norsk Biokullnettverk kan du se webinaret her.

Oppsummering av Webinar

Finland
I Finland har de, i likhet med Norge, et godt etablert Finsk Biokullnettverk med mer enn 70 medlemmer. Det finske biokullnettverket har bland annet jobbet for at biokull nå er inkludert i regjeringserklæringen. Det er store, konkrete planer for økt biokullproduksjon i Finland i årene som kommer.

Sverige
I Sverige er det stor interesse for bruk av biokull til urban beplantning i bymiljø, spesielt i Stockholm på grunn av gjentakende problemer med dårlig tilvekst og døde bytrær . Bygartner i i Stockholm Bjørn Embreen kunne fortelle om god erfaring med bybeplanting av trær og grønne områder ved bruk av en jordblanding bestående av grus, biokull og kompost. I tillegg til god plante- og vegetasjons vekst vil en slik jordblanding bidra positivt til håndtering av overflatevann og gjøre grøntområder mer motstandsdyktige mot for eksempel tørkestress.

Sandnes kommune har tilsvarende planer om å benytte biokull produsert ved kommunens pyrolyseanlegg til urban beplantning.

Danmark

Ut ifra vårt inntrykk kan de se ut til at biokullmarkedet i Danmark er noe mer umodent enn i de resterende nordiske landene. I Danmark er det mye forskningsaktivitet og interesse for å se på synergier mellom biokull og biogass. Metastudier har vist at tilsetning av biokull i biogassreaktoren kan øke metanutbyttet med opptil 30%.

Biokull vs. Bioenergi- Hva har best klimanytte
Det ble presentert resultater fra en Livsløpsanalyse (LCA) utført ved Kungliga Tekniska Högskolan som vier at klimanytten til bioenergi, dersom det erstatter bruk av fossil energi, kommer bedre ut enn pyrolyse og biokull på kort sikt. På langt sikt derimot, viser LCA analysen at pyrolyse og biokull vil kunne komme bedre ut enn bioenergi fordi andelen fornybar energi vil bli øke (mindre erstaning av fossile energibærere), samtidig vil karbonbinding og lagring bidra til negative utslipp.

Previous
Previous

Ny og grundig litteraturstudie om biokull

Next
Next

Sentre for forskningsdrevet innovasjon – Biokarbon produksjon