Frivillig marked for karbonkreditter og biokull
Interessen for det frivillige markedet for karbonkreditter har vært raskt økende de siste årene og interessen er forventet å øke betydelig i tiden framover. Stadig flere og større selskaper ser på muligheter for å kjøpe karbonkreditter for å kompensere for sine utslipp i jakten på klimanøytralitet.
Gjennom det frivillige markedet for karbonkreditter kan selskaper bidra til å finansiere prosjekter for effektive utslippskutt og karbonbinding utenfor egen virksomhet og dermed akselerere utvikling og skalering av utslippsreduserende og/eller karbonbindende klimatiltak. Det frivillige karbonkredittmarkedet kan derfor være en viktig driver for det grønne skiftet og grønn omstilling.
Til tross for at potensialet for klimanytte innenfor dette segmentet er stort, er det flere utfordringer knyttet til et slikt marked. Foreløpig finnes det ingen universelle og klare retningslinjer og standarder som regulerer et slikt marked og dermed forhindrer at markedet bidrar til grønnvasking og feilaktig markedsføring.
Karbonlagring i biokull har utmerket seg som et effektiv og stabilt tiltak for langvarig lagring av karbon og tiltak egnet for kjøp og salg av karbonkreditter. Flere store selskaper som blant annet Microsoft har allerede tatt i bruk og markedsført karbonlagring gjennom kjøp av biokullbaserte karbonkreditter. Karbonlagring i biokull har utmerket seg som et etterspurt tiltak for kjøp og salg av karbonkreditter på grunn av sin stabilitet og lange tidshorisont for karbonlagring.
I en ny rapport har Miljøstiftelsen ZERO og PwC sett nærmere på det frivillige karbonmarkedet for å belyse muligheter og utfordringer knyttet til et frivillig marked for karbonkreditter. I rapporten går der nærmere inn på utfordringer knyttet til grønnvasking, hvordan skille mellom karbonkreditt med god og dårlig klimaeffekt og hva betyr egentlig uttrykket klimanøytral. Rapporten presenterer en trafikklysmodell som kategoriserer ulike karbonkreditter. Også i denne modellen blir biokull trukket fram som et effektivt klimatiltak for karbonlagring og salg av karbonkreditter.
Det finnes flere frivillige markedsplasser for kjøp og salg av karbonkreditter i dag. Eksempler på slike markedsplasser er www.puro.earth og www.carbonfuture.earth. Det finnes også ulike standarder og metoder for å estimere og verifisere utslippsreduksjoner/karbonfjerning fra ulike prosjekttyper og klimatiltak. Det frivillige karbonkvotemarkedet er spådd å bli en viktig driver for utviklingen og oppskaleringen av biokullprosjekter og biokullproduksjon. Det er flere aktører som i dag produserer og selger karbonkreditter knyttet til biokull på det frivillige markedet i dag. Et eksempel er den norske biokullprodusenten Oplandske Bioenergi.
Rådgivningsselskapet Accend har i samarbeid med GECA Environment laget en omfattende rapport som går i dybden på det frivillige karbonkvotemarkedet knyttet til biokull (The biochar carbon market). Rapporten gir innsikt i metodologiene som anvendes for å estimere og verifisere klimaeffekten knyttet til biokull og et innblikk i dagens markedssituasjon. I tillegg legges det fram en omfattende analyse ulike scenarier for framtidig prisutvikling.