Første spadetak for Norges første kommersielle pyrolyseanlegg

I tre år har Oplandske Bioenergi jobbet for å etablere det som blir Norges første kommersielle pyrolyseanlegg. Anlegget vil produsere fjernvarme og biokull fra lokalt råstoff fra skog og landbruk.

Torsdag 4 juni gikk startskuddet for byggingen av pyrolyseanlegget ved Norturas slakteri på Rudshøgda. Anlegget vil kunne produsere 1400 m3 biokull årlig, i tillegg å produsere opptil 3,2 GWh varme. En del av varmen vil leveres til Norturas slakteri hvor det i dag er behov for mer varmeenergi.

Et viktig klimatiltak

Karbonet i biomassen vil gjennom pyrolyseprosessen binde store mengder karbon i biokullet og på den måten bli et viktig klimatiltak. Dette anlegget alene vil binde karbon tilsvarende utslipp fra 930 personbiler i tillegg til å tilføre varme til 320 boliger.

Oplanske Bioenergi har mottatt risikoavlastende investeringsstøtte fra Innovasjon Norge som har vært avgjørende for realisering av prosjektet. Selskapet har også mottatt utviklingsmidler fra fylkeskommunens «Grønn Fremtid» prosjekt og fra det Regionale Forskningsfondet.

Markedet for biokull i Norge er fortsatt umodent og Oplanske Bioenergi tar en risiko ved å være først ute. Hovedinntekten til selskapet vil være salg av biokull og i første omgang vil volumene gå til etablering av trær i urbane miljø.

Biokull i Dyrefôr

I Europa er det et større marked for bruk av biokull som fôrtilsetning til husdyr. Tilsetning av biokull i husdyrfôr har flere positive effekter på dyrehelse som vil gi bonden økonomisk gevinst. Biokull har en beroligende effekt på dyrenes fordøyelse, reduserer opptak av toksiner, kan gi økt tilvekst og virker lukthemmende i fjøset. Selskapet ønsker å utvikle nye biokullbaserte produkter og et av deres satsningsområder er biokull i dyrefôr.
Selskapet har i den anledning initiert et større forskningsprosjekt for testing av biokulltilsetning i fôr og strø til storfe, gris og fjørfe. Dette prosjektet utføres i samarbeid med viktige aktører som NIBIO, Tine, Nortura og Norgesfôrkjeden ved Strand Unikorn.

Biokullet som tilsettes fôret vil være intakt gjennom hele fordøyelsen og bidra til å øke gjødselverdien til møkka som kommer ut. Biokullet som havner i, eller tilsettes, husdyrgjødselen som senere blir spredt på jordbruksarealer vil tilføre jorda enda mer karbon enn ren husdyrgjødsel. Biokullet vil også bidra til å øke jordas evne til å holde på vann, redusere avrenning av viktige næringsstoffer og bidra til økt jordkvalitet og jordstruktur.

Åpning av byggestart for OB kommersielle pyrolyseanlegg 3.jpg

En viktig milepæl

Etableringen av Norges første kommersielle pyrolyseanlegg er en viktig milepæl for utviklingen av biokull i Norge. Etterspørselen og interessen for biokull er økende, men markedet er fortsatt ungt og må utvikles. Det ligger store muligheter for verdiskapning knytta til biokull og utvikling av nye biokullbaserte produkter og selskapet har tatt en risiko ved å være de første til å ta steget for kommersiell produksjon av biokull. Risikoavlastende investeringsstøtte er viktig for å stimulere til utvikling og etablering av pyrolyseanlegg for produksjon av energi og biokull i Norge og bli et viktig bidrag i kampen mot utslippskutt og framtide klimautfordringer.

Previous
Previous

Klimarobuste byrom kan skape ny grønn næringsutvikling

Next
Next

Klimakur 2030 på høring