2. Biokull i asfalt

Uten å tenke over det er de aller fleste av oss i kontakt med asfalt hver eneste dag, enten du kjører, sykler eller går. At veier og fortau hvor vi ferdes er asfaltert tar vi som den største selvfølge.

I 2019 ble produsert over 7,6 millioner tonn asfalt i Norge. Dette ble blant annet fordelt ut over 800 km riksvei og 2200 km fylkesvei i Norge. Hvert år bidrar norsk asfaltvirksomhet til store utslipp av klimagasser. Gjennomsnittlig utslipp per tonn asfalt tilsvarer 51 kilo CO2 ekv, det vil si at fjordårets klimagassutslipp fra asfaltproduksjon tilsvarte ca. 400 000 tonn CO2 ekv. Dette tilsvarer utslipp fra nesten 200 000 personbiler.

Asfaltvirksomheten er nødt til å redusere sine utslipp på lik linje som andre industrisektorer, og her kan pyrolyseprodukter som bioolje og biokull bli et viktig bidrag.

Statens vegvesen har som mål å redusere utslipp fra sektoren med minst 50 prosent innen 2030. For å stimulere til utvikling av asfaltprodukter med et lavere fotavtrykk premierer statens vegvesen asfaltentrepenører som tilbyr mer klimavennlig asfalt. Behovet for infrastruktur og trygge veier vil ikke reduseres, og det er stor etterspørsel etter nye og bærekraftige metoder for asfaltproduksjon. Det ligger et stort potensial i å redusere utslippene fra denne bransjen, og biokull kan være et viktig bidrag som bidrar til utslippsreduksjoner og karbonfangst.

Asfalt er et elastisk produkt som består av 90-95 prosent steinmasser bundet sammen av 5-6 prosent bitumen. Bitumen er et sort og seigt bindemiddel som består av hydrokarboner og utvinnes fra råolje. Over 90 prosent av alt bitumen som produseres på verdensbasis brukes til asfaltering. Det er bindemiddelet som sørger for at asfalten er resistent mot deformering, som forhindrer at vann trenger inn i asfalten og fører til sprekkdannelse. Det stilles derfor strenge kvalitetskrav til det bituminøse bindemiddelet.

Økt fokus på klima har ført til en økende interesse for å redusere utslippene fra produksjon av asfalt, og dette har bidratt til betydelig forskning og utvikling på bioasfalt hvor fossile materialer erstattes av biomasse/fornybare masser. Pyrolyseolje og biokull som oppstår ved pyrolyse av biologisk materiale er to av produktene som har vist lovende resultater ved innblanding i asfalt.

Pyrolyseolje produsert fra ulike råmaterialer har også ulike egenskaper som vil påvirke kvaliteten av det biobaserte bindemiddelet. For eksempel pyrolyseolje fra behandling av for eksempel trematerialer og bildekk har vist gode resultater ved erstatning av fossilt bitumen. Når pyrolyseolje tilsettes i bindemiddelet reduseres temperaturkravet for asfalt miksen og dette har flere positive effekter som på både asfaltkvaliteten og på klima. Det kan føre til lavere utslipp på grunn av redusert bruk av fossil råolje, energibesparelse ved oppvarming, mindre røyk og lavere CO2 utslipp ved asfaltering. Selve bioasfalten har vist seg å være mindre utsatt for spordannelse, deformering og spreking.

Biokull kan også tilsettes som et bio-modifieringsprodukt i asfalt miksen. Flere forsøk har vist lovende resultater ved tilsetning av biokull i asfaltblandinger. Det er blant annet vist å ha lavere temperaturkrav enn vanlig asfalt, noe som kan påvirke asfalten etter den er stivnet og føre til økt resistens mot spordannelse i veien, redusert risiko for sprekkdannelse på grunn av høyere temperaturtoleranser, mindre deformasjoner og høyere fleksibilitet. Kvaliteten på biokullet vil påvirke effekten det har i asfaltblandingen, men blant annet biokull fra avfalls tømmer, flis, staudehirse (switchgrass) og Mesua ferrea frø har gitt gode resultater ved innblanding i asfalt.

I Australia har forsøk vist at tilsetting av mellom 6-25% biokull i kald asfaltmiks både reduserer utslipp fra asfaltproduksjon og legging i tillegg til at man kan redusere tykkelsen på asfalten med opptil 60% i forhold til vanlig varm-miks asfalt. Dette reduserer kostnader tilknyttet asfaltering i tillegg til redusert ressursbruk.

Hadde man tilsatt ca. 10% biokull i all asfalt som produseres årlig ville det innebære bruk av totalt 750 000 tonn biokull med et karbonbindingspotensial tilsvarende 2,25 millioner tonn CO2 ekv årlig. Her ligger det et enormt potensial for både verdiskapning tilknyttet produksjon av biokull og for utslippsreduksjoner.

Bruk av biokull og pyrolyseolje som erstatning av fossile produkter i bindemiddel i asfalt er et svært spennende fagfelt med stort globalt fokus og potensial. Utviklingen av bioasfalt med et lavere fotavtrykk er høyt etterspurt og helt nødvendig. Tenk om hver meter med asfalt rundt oss faktisk bidro i kampen mot klimagassutslipp og klimaendringer.

Previous
Previous

3. Biokull i bymiljø

Next
Next

1. Biokarbon i metallurgisk prosessindustri