Norsk biokullnettverk etablert

Pressemelding 26.04. Oppstartsmøte.

Norsk biokullnettverk etablert

Onsdag 24. april ble norsk biokullnettverk etablert. Aktører innen industri og jordbruk samler seg for å styrke samarbeidet og spre informasjon rundt verdikjeden til biokull.

Mer enn 40 deltakere fra prosessindustri, regionale og lokale myndigheter, interesseorganisasjoner, landbruksbedrifter og akademia var til stede under etableringen av det første biokullnettverket i Norge.

Biokull er forkullet biologisk materiale, gjennom prosessen pyrolyse. I jordbruket vil biokull bidra med å øke karboninnholdet i jorda og forbedre jordkvalitet under visse forhold, mens det i industrien kan erstatte fossilt kull i produksjonsprosesser. Produksjon av biokull kan skape verdier av mye av det som ansees som avfall i dagens samfunn. Økt bruk av biokull er derfor pekt ut som et viktig klimaløsningstiltak.

Det er nå flere aktører i Norge som jobber aktivt med utvikling og produksjon av biokull, og utnyttelse av biprodukter fra produksjonen. I dette arbeidet er det et stort næringspotensial. For å utvikle nye verdikjeder er det et behov for å samle aktører for å skape synergier, sørge for grønn verdiskaping og ta en ledende rolle i sirkulærøkonomien.

Etablering av nettverket

Nettverket skal samle aktører fra verdikjeden for biokull i Norge. Målet er å fremme biokull som en viktig del av den sirkulære bioøkonomien, og jobbe for at Norge skal bli ledende i verdiskapning knyttet til produksjon og anvendelse av biokull. På oppstartsmøte ble det satt ned en styringsgruppe med aktører fra forskning, havbruk, jordbruk og industri.

  •  Vi ser en økende grad av interesse for biokull rundt oss, samtidig som det er lite faktisk kunnskap om hva biokull kan gjøre. Elkem har god erfaring med å samle relevante aktører, og er stolte av å kunne være med å etablere biokullnettverket i dag. Biokull er en konkret klimaløsning som vil sikre at Norge oppfyller sine klimamål, men kun om vi får til en bærekraftig verdikjede som sikrer verdiskapning i alle ledd, sier nyvalgt styreleder, Marit Flinder Roscher-Nielsen, fra Elkem ASA.

  • Det er svært tilfredsstillende at det nå blir etablert et nasjonalt nettverk for biokull i Norge. Norge er langt fremme på feltet internasjonalt, og dette vil gjøre at vi mer effektivt vil kunne utvikle næringsliv og gode verdikjeder her hjemme, samtidig som det er noe av det viktigste og mest effektive klimatiltaket som finnes, sier Daniel Rasse, avdelingsleder jord og klima, ved Norsk Inistiutt for Bioøkonomi (styringsgruppen)

  • Det er viktig å få på plass en møteplass og et nettverk fra mange sektorer om biokull. For jordbruket vil biokull kunne bety mye for flere områder, både for husdyr og jordsmonn. Vi merker interesse fra mange av våre medlemmer rundt tematikken. Dette blir spennende å følge arbeidende og være med å bidra, sier Johanne Sæther Houge fra Norges Bondelag.

  • En møteplass og et nettverk vil være viktig for å bidra til økt produksjon og bruk av biokull i Norge. For Felleskjøpet Agri kan biokull være et viktig produkt i både jordbruk og husdyrhold, i tillegg til at det kan være et viktig klimatiltak. Felleskjøpet ser med andre ord flere store bruksområder for biokull, og det skal bli veldig spennende å være en del av utviklingen på dette området fremover, sier utviklingssjef grønn konkurransekraft i Felleskjøpet, Andre Monsrud ( styringsgruppen)

  • Biokull vil virkelig kunne sette fart på den sirkulære økonomien, da mye av det som ansees som avfall i dagens samfunn kan pyrolyseres, og bli verdifulle biokullprodukter, sier Thomas Hartnik i Lindum (styringsgruppen)

Styresammesetning:

•Elkem, Marit Flinder Roscher-Nielsen (leder)
•Lindum, Thomas Hartnik (nestleder)
•Bondelaget, Johanne S. Houge / Per Harald Agerup
•Norges Skogeierforbund, Erlend Grøner Krogstad
•Oplandske Bioenergi, Einar Stuve
•Felleskjøpet, Andre Monsrud
•Norsk Institutt for Bioøkonomi, Adam O ́Toole
•Sintef, Øyvind Skreiberg
•Nobio, Johannes Fjell Hojem

nettverk folk.png
Previous
Previous

Studietur 10-11. September

Next
Next

Nytt pilotanlegg bygges i Norge for produksjon av biokull basert gjødselvarer